Sunday, September 5, 2010

Förberedelser inför avslutningen


Från Järntorget, förbi sjömanshustrun som syns på festivalens affischer och vidare ut mot havet. Här vid Älvsborgsbrons södra fäste ligger Röda sten där filmfestivalens avslutning hålls ikväll i form av en bike-in, som är ett miljövänligare alternativ till drive-in.


Det dånar från lastbilar som kör över bron precis ovanför våra huvuden och en septemberkall vind blåser in från havet.
- Det är häftigt att vara här, med bron och alla ljud från den. Det känns levande och blir som en extra effekt, säger Pia Engman som är ansvarig för avslutningen.
Två timmar innan kvällen drar igång med filmvisningar, VJ:ing och prisutdelning är festplatsen vid Röda sten fortfarande bara en grusplan framför en tegelvägg täckt av graffiti. Så svänger äntligen en bil med släp in och ett tiotal volontärer springer om varandra medan de bär ut lastpallar, filmdukar, stegar och bord.
- Vi är två timmar efter i schemat! säger Andrea Hjalmarsson-Thibault stressat.
Volontärerna samlas kring Gorki från VJ-kollektivet Pixel Lab som är med och arrangerar kvällen och har ordnat fram materialet som används.

Arbetet går snabbt framåt. Tio minuter efter att bilen kommit har redan en filmduk hissats upp på en ställning tätt intill väggen, även om mycket jobb återstår med att få den att hänga slätt. Samtidigt bygger några andra volontärer en scen av lastpallar.
En av dem plockar fram en borrmaskin.
- Var är hammaren?
- Här har vi skruvar!
Samtidigt springer hunden Tyko runt och ser allt som scenbyggarna lyfter upp som potentiella leksaker.

- Det är jättekul att det är så bra uppslutning av folk som vill hjälpa till. Alla har någonting de är extra bra på, säger Pia Engman. Samtidigt som hon äter en tallrik av gårdagens folkköksmat pekar hon på en ritning och förklarar hur hon har tänkt sig bygget av festplatsen. Tre dukar att visa projektioner på ska sättas upp i en trekant.
- Vi vill få ett litet rum fast ändå vara utomhus och förhoppningen är att folk ska vilja dansa.
Att dansa kan kanske också bli ett sätt att hålla sig varm i höstkylan.
- Vi har gått ut med en rekommendation till alla besökare att ta med sig en varm tröja!

Lisa Mattsson

No comments:

Post a Comment