Thursday, September 2, 2010

Intervju - Celie Costanza Eklund

Celie Costanza Eklund

My name is Leila Khaled är ett porträtt av den palestinska aktivisten Leila Khaled. Under 1970 var hon en av flygplanskaparna från Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP.  Filmskaparna Morris Rundberg och Celie Costanza Eklund reste runt på västbanken under ett halvår för att dokumentera och fick möjligheten att träffa henne i Jordanien där hon nu lever som flykting.
– Filmen är ett personporträtt av henne och hennes politiska engagemang, både för kvinnofrågor och för palestina, säger Celie Costanza Eklund. Hon har alltid varit en förebild och inspirationskälla för mig och hon satte Palestinafrågan på kartan genom flygplanskapningarna, fortsätter Celie Costanza Eklund.

Huvudsyftet med filmen var att lyfta fram Leila Khaled igen och nyansera bilden av henne. Bland yngre människor är hon ganska okänd och äldre känner främst till henne som flygplanskapare.
– För oss är hon en Che Guevara, säger Celie Costanza Eklund. Vi valde att låta henne prata ganska fritt, och hon pratade väldigt mycket om dagens politiska situation och om fredsrörelsen.

Celie Costanza Eklunds filmintresse väcktes på gymnasiet genom en bra filmlärare som lät elverna prova på alla olika moment och ta plats. Nu arbetar hon med många olika uttrycksformer, som student på Malmö Konsthögskola. Filmen har en speciell plats.
– I film kan man väva ihop alla sinnen på något sätt. Om man arbetar med politisk konst som jag gör så blir film väldigt optimalt. Det är ett medium som är folkligt och lättare att ta till sig för alla. Men sen är ju filmandet ganska nytt för mig, säger Celie Costanza Eklund.

Just nu håller hon och den andra filmaren, Morris Rundberg, på att redigera mer av det material som samlades in under resan till Palestina.
– Filmen om Leila Khaled var första delen. Nu håller vi på med en dokumentär om Västbanken.

No comments:

Post a Comment