Thursday, September 2, 2010

Intervju - Elinor Ahlqvist

Elinor Ahlqvist. Foto: Privat
To love and be loved handlar om Whoopi och Deolinda, två hbtq-aktivister i Namibia, deras liv, aktivism och kampen för mänskliga rättigheter.

Det var under en kurs på Färnebo folkhögskola för två år sedan som Elinor Ahlqvist och fem andra klasskamrater reste ned till Namibia och Sydafrika för att träffa hbtq-aktivister som filmen blev till. Från början hade de ingen klar bild av vad filmen skulle vara, men gruppen hade med sig en filmkamera och intervjuade och filmade de människor de träffade.
–  Tanken är väl att visa hur hbtq-kampen kan se ut i Namibia, eller hur den ser ut någon annan stans än i Sverige,  säger Elinor Ahlqvist.

Hur ser den ut?
– Det filmen visar är två personers bild av sina verkligheter, men jag är ingen expert på hur det ser ut. Det kan vara jävligt svårt att leva som flata eller hbtq-person i Namibia. Men tanken är att filmen ska vara hoppfull.  Det är jäkligt många som kämpar och det går framåt, säger Elinor Ahlqvist.
Att det blev just film som media var mest en slump.
– Ja, jag mest halkade in i det. Jag är obekväm med att filma egentligen. Det är svårt att sätta gränser för integriteten med kameran, säger Elinor Ahlqvist, som istället var arbetade mer med att redigera filmen i efterhand.
– Vi ville göra någonting med den här resan och få ut någon slags information om hur det ser ut för hbtq-personer i Namibia, säger Elinor Ahlqvist.

No comments:

Post a Comment