Thursday, September 9, 2010

Strålande regi och skådespeleri i Marlene Högmarks Good Girl

Marlene Högmark är utbildad filmregissör vid Filmhögskolan, Göteborgs Universitet. Hennes film Good Girl handlar om att leva sitt liv, här och nu för ingen vet om "sen" kommer och den är baserad på John Lennons citat: "Life is what happens while you busy making other plans".
Marlene svarade på några frågor:

Vad gjorde att du valde att arbeta med filmen Good Girl?
Jag kände en allmän frustration över hur väldigt många kvinnor (inklusive mig själv) alltid måste vara och är så "duktiga" men ändå inte har något självförtroende att tycka att dom är det. 
Kvinnor ska vara smarta, snygga, sexiga, bra mammor, bra älskarinnor och samtidigt bra vänninor. Kvinnor har så höga krav på sig själva att vara så perfekta att många drabbas av prestationsångest.
Önskar så att vi kvinnor kunde slappna av och ta livet mer med en klackspark och oroa oss mindre, lära oss lite av mäns attityd till sig själva. 

vad hoppas du att folk lär sig och tänker när de har sett filmen?
jag hoppas att publiken känner att människor får lust att hitta passionen och sätta sina egna gränser, att våga säga ifrån och ta plats och inte alltid behaga och vara tillmötesgående i alla lägen.
Var det meningen att filmen ska rikta sig till alla människor?
Ja filmen riktar sig till alla. Flmen gäller ju även män som känner igen sig i att vara "duktig" och bara vara presterande och inte leva här och nu utan bara fokusera på sin karriär eller vad det nu kan vara, båda könen är såklart representerade, men majoriteten som lider av "duktighetssyndrom" är trots allt kvinnor som kanske behöver en extra spark i baken för att våga säga ifrån. Så huvudrollen blev är en typiskt "duktig flicka".
Hur viktigt är filmens ämne för dig och varför?
Alla mina filmer handlar om olika slags orättvisor och ofta om de orättvisor som kommer med könsroller, så filmens ämne kommer alltid vara viktigt för mig tills det råder jämnställdhet i vår värld.

Vad är ditt nästa filmprojekt?
Nästa projekt blir en kortfilm om en våldsam konflikt mellan två ungdomar, efteråt återberättar de båda sanningsenligt vad som hände men deras historier går helt isär, ett vittne intygar att trots att deras historier inte går ihop så är det ingen av dom som ljuger. En film om att ha olika perspektiv på verkligheten.

Mansoor Mani Hosseini.

No comments:

Post a Comment